Sulawesi

Asie, EurasieComments are off for this post.

You Are Here:, EurasieSulawesi

Sulawesi – právě zde se staví ony fantastické lodě ,,Pinisi,, které jsou tak známé svým vzhledem po celém světě. Jejich historie sahá až stovky let zpět do středověkých časů, kdy již v hojném počtu brázdily vody nejrůznějších moří a oceánů.

Sulawesi, dříve známé jako Celebes, se na mapě roztahuje jako chobotnice se čtyřmi vytyčenými chapadly. Ve svém severním prstu skrývá jedny z nejhezčích lokalit pro potápění a šnorchlování v Indonésii, Bunaken. ve svém vnitrozemí tajemnou Toraju s fascinujícími pohřebními rituály a na svém jižním podbřišku Makassar se stopami holandských koloniálních vlivů. Několikaleté násilnosti v okolí Posa patří minulosti, a tak se již opět můžete vydat na klasickou cestu přes celý tento krásný ostrov. Nejdůležitějším městem na celém ostrově je již po staletí Makassar, dříve známý jako Ujung Pandang.

Nejlepší ukázky holandské architektury si můžete prohlédnout v pevnosti Fort Rotterdam, vůbec první pevnost v těchto místech stávala již v polovině šestnáctého století. Hrobku vůdce protikoloniální vzpoury z doby jávské války vedené v letech 1825 – 1830 prince Diponegora můžete vidět na místním hřbitově. Orchideje můžete obdivovat v Taman Anggrek Clara Bundt. Zajímavý je také místní rušný přístav. Asi sedm kilometrů od samotného města se nacházejí pozůstatky království Gowa včetně hrobky vládce z poloviny sedmnáctého století a sidle sultána pevnosti Benteng Sungguminasa.Západy slunce můžete strávit v Makassaru na nábřeží a poté ochutnat rybu v některé z pouličních restaurací. Přes den se můžete vypravit na nedaleké ostrovy Samalona a Kayangan nebo k asi čtyřicet kilometrů vzdáleným vodopádům Bantimurung. Na jižním Sulawesi vznikají proslulé škunery ,pinisi, centra jejich stavby najdete poblíž Biry ve vesnicích Marumasa a Tanah Beru. Samotná Bira je hlavní plážovou destinací jižního Sulawesi. Hezké pláže najdete také na ostrově Selayar.S kulturou Bugisů se můžete seznámit v centru Pusat Kebudayaan Bola Soba v Boně. Tradiční hedvábí se vyrábí v Sengkangu, ptáky můžete pozorovat při výletech po jezeře Danau Tempe. Cesta po západním pobřeží Sulawesi vede přes město Pare Pare s druhým největším přístavem ostrova. Bývalým centrem vlivného království Luwu je Palopo, v místním muzeu, sídlícím v místě bývalého paláce, se můžete seznámit s jeho dějinami, v bugiské vesnici pak pozorovat rybářské lodě.Turisticky nejnavštěvovanější část Sulawesi představuje Toraja.

Hlavním městem provincie jihovýchodní Sulawesi je Kendari, v jeho okolí můžete navštívit vodopády Kambu a Morame nebo se vypravit na písečné pláže ostrova Hari. Místem známých koňských zápasů je Raha na ostrově Muna. Hezkou lagunu spojenou s mořem můžete vidět v Napabale. Nedaleko od ní se nachází pláž Melerua s neobvyklými skalními formacemi. Přístavní město Bau Bau bývalo sídlem sultanate Wolio. Královský palác, kraton, se nachází nedaleko městského centra. Jedny z nejlepších potapěčských lokalit vůbec najdete na ostrovech Tukangbesi v mořském národním parku Wakatobi. Jediná turistická infrastruktura je na ostrově Hoga.
Z centrální vysočiny Toraji můžete pokračovat dále klasickou cestovatelskou cestou na sever. Jezero Poso je třetím největším v Indonésii, v jeho okolí můžete podnikat vycházky nebo se vydat na projížďku lodí. Zastávku můžete učinit v Tenteně nebo Pendolu. Hezkou oblastí pro treky je národní park Lore Lindu nebo rezervace Morowali, obývaná etnikem Wana. Ampana je hlavním přístavem, odkud vyjíždějí lodě ke krásným Togianským ostrovům, největším z nich je ostrov Batu Daku, kde se můžete ubytovat ve vesnicích Bomba a Wakai , odkud se můžete vydávat šnorchlovat .

Vůbec nejhezčí podmořské lokality nejen na celém Sulawesi najdete na Bunakenu obdařenému vice než 300 druhy korálů a 3000 druhy ryb. Kolmé korálové útesy začínají hned kousek od pobřeží, takže se k nim snadno dostanete i se šnorchlem. Hlavní přístupovou bránou na Bunaken je Manado,metropole severního Sulawesi, osobitého regionu známého jako Minahasa, V půlmilionovém Manadu stojí nejstarší buddhistický klášter východní Indonésie. Na příjemné město Tomohon zhlíží vulkán Lokon, na který můžete vystoupit. Hezké vycházky se dají podniknout kolem jezera Tondano.V přírodní rezervaci Tangkoko se můžete setkat s nejmenšími opičkami nártouny.

Tana Toraja

Turisticky nejnavštěvovanější částí celého Sulawesi je unikátní oblast Toraji nacházející se ve středu ostrova. Malebnou horskou krajinu lemují tradiční domy, které zdobí buvolí rohy, a pohřební loutky tau tau. Během unikátních pohřebních rituálů jsou v Toraje zabita obrovská množství buvolů. Kromě návštěv těchto slavností a tradičních vesnic můžete v Toraje také podnikat pěkné treky.

Rantepao

Hlavní branou k celému regionu je téměř padesátisícové Rantepao, kde se ubytuje většina návštěvníků a odkud podniká výlety do okolí. Každých šest dní se ve městě koná trh, na který se sjíždějí lidé z celé Toraji. Vyhlídka na celé město se otevírá z Batutumongy, odkud můžete vystoupit na 2150 metrů vysoký Gunung Sesean nebo se vydat do Lokomaty s jeskyním pohřebištěm a Pany, místa se zavěšenými hroby.Nejzajímavější vesnice leží jižně od Rantepaa, zejména Kete Kesu se zachovanými tradičními domy, tongkonany a Londa s velkým pohřebištěm a loutkami tau tau.Uvnitř jeskyně se nacházejí rakve s pozůstatky zremřelých. Nejznámějším pohřebním místem v regionu je Lemo ležící deset kilometrů jižně od Rantepaa s mnoha loutkami tau tau. Východním směrem od Rantapaa můžete navštívit tradiční vesnice Marante a Nanggala. Z Rantapaa se můžete vypravit na třídenní trek do oblasti Mamasy, označované za západní Toraju. Nejdříve se dopravíte do Bittuangu, odkud vede cesta přes Paku , Timbaan do Mamasy, která je jediným větším sídlem v údolí. Tradiční domy v okolí Mamasy můžete vidět ve vesnicích Rante Buda a Loko, pohřební místa v Tanete a Buntu. Ballu.

Top