Souostroví Alor

Asie, EurasieComments are off for this post.

You Are Here:, EurasieSouostroví Alor

Na nejvýchodnějším cípu indonéského ostrova Flores začíná souostroví Alor, které je tvořeno ostrovy Solor, Adonara, Lembata, Pantar a nejvzdálenějším Alorem. Nejméně známým ostrovem je Wetar, o němž neexistují téměř žádné informace. Snad jen, že jsou tam krásní motýli.

Tato část Indonésie patří k jedněm z nejméně turisticky navštěvovaným oblastem v jihovýchodní Asii. To však neznamená, že nemá co nabídnout. To, že je tato oblast mimo turistické trasy, způsobuje nejen její odlehlost, ale především složitost dopravy, která je zde velmi často velice frustrující. Pozemní a trajektová doprava je natolik časově náročná, obtížná a nejistá, že si zde nelze naplánovat pevný časový harmonogram, který je ukončen na den přesně stanoveným odletem. Časová rezerva je zde absolutně nezbytná. Když už se dokážete vypořádat s těmito nástrahami a problémy, tak vás ovšem čeká fantastické souostroví plné zážitků a dobrodružství.

Najít na mapě světa civilizací nedotčená místa je stále obtížnější. Stále ale existují. Jedním z nich je Alorské souostroví, které leží na východním cípu Indonésie. Alorské souostroví je romantické zákoutí na rozhraní Indického oceánu a pacifiku. Na hlavním a největším ostrově Alor se ještě před padesáti lety pořádali lidožroutské orgie a muži se zde dodnes neožení, dokud po předcích nezdědí mýtický bronzový buben moko. Kromě samotného Aloru navštívíme i okolní miniaturní ostrůvky, které jsou velké přesně pro jednu vesnici. Jejich obyvatelé se musí obejít nejen bez elektřiny, ale často dováží i pitnou vodu.
Obživu jim obstarávají křišťálově čisté moře, které brázdí na lodích ručně vytesávaných z kmenů stromů. Dennodenně se pouze s brýlemi z bambusových stonků noří do nejsilnějších mořských proudů na světě, aby s harpunami v rukách po dlouhé minuty hledali skromný úlovek v nedotčených korálových zahradách. Spolu s nimi nahlédneme do nejkrásnějších podmořských lokalit světa. A naší pozornosti samozřejmě neunikla ani místní kultura, která si díky izolaci celého souostroví udržela až do dnešních dnů svůj unikátní charakter. Místní ženy tam třeba tkají látky se vzory, o jejichž původu se dodnes vedou spory i ve vědeckých kruzích. Na ostrově Pantar nám zase vesničané předvedou, jak se celý den a noc kolem posvátného stromu tančí mystický tanec lego-lego.

Alor – ostrov delfínů, harpunářů a pekelných proudů
Alor je znám především jako jedna z nejlepších potápěčských lokalit v Indonésii, ale nic není zadarmo. Místní vody jsou vyhrazeny především pro zkušenější potápěče, kteří se jen tak něčeho nezaleknou, a tím mám na mysli především silné a často velmi záludné proudy, jejichž teplota může klesat až ke 14 °C. Tyto vody jsou však rájem pro velké ryby, a to především dravce. Potápěčská i ubytovací infrastruktura je zde velmi prostá a složitá a ani cena za ponory není rozhodně nízká. I přesto však lze Alor považovat za potápěčskou perlu Indonésie.

Top