Bandské souostroví

Asie, EurasieComments are off for this post.

You Are Here:, EurasieBandské souostroví

Bájné ostrovy koření lákaly evropské dobyvatele a obchodníky již v šestnáctém století. Cestovatelé, kráčejících v jejich stopách, dnes do těchto mist vábí především přírodní scenerie. Turisticky málo využívaná oblast ještě v nedávné době strádala krvavým náboženským konfliktem. Cestování zde není úplně snadné a vyžaduje si čas, těm, kteří jsou ochotni ho Molukám věnovat, se ostrovy odmění svoji krásou.
Ostrov Ambon a stejnojmenné hlavní město celých Moluk je vstupní bránou do celého regionu. Město samotné není příliš zajímavé, křestanské kostely se tady střídají s mešitami, výrazný památník patří hrdinovi z počátku devatenáctého století Pattimurovi. Socha Františka Xaverského ve vesnici Soya Atas připomíná křesťanskou misi z poloviny šestnáctého století. Hezké scenérie nabízí Ambon na svém jižním pobřeží. Šnorchlovat můžete na ostrově Lease. Na ostrově Saparua se nachází pevnost Benteng Duurstede spojená s Pattimurovým povstáním. Hezké treky napříč ostrovem můžete podniknout na Seramu. Na ostrov Buru byli po událostech roku 1965 posíláni političtí vězňové.
Deset ostrovů Banda dýchá historií zápasu o kontrolu obchodu s kořením a také přítomnou krásou podmořského světa. Hlavním přístavem na ostrovech je Bandaneira. Pevnosti Benteng a Belgica nechali postavit Holanďané na začátku sedmnáctého století. Několik holandských historických budov bylo restaurováno a nacházejí se v nich malá muzea. Největším z nich je Rumah Budaya, rezidence kapitána Colea měla patřit anglickému kapitánovi, který se v roce 1810 zmocnil pevnosti Belgica. Holandští guvernérové sídlili v první polovině devatenáctého století v Istana Mini. Hezké místo pro šnorchlování najdete poblíž pláže Malole. Panoramatu Bandaneiry dominuje šestimetrový aktivní vulkán Gunung Api, výstup na něj trvá necelé dvě hodiny. Největším z ostrovů Bandy je Banda Besar, Benteng Hollandia postavená v roce 1624 byla jednou z největších holandských pevností v regionu,na pozůstatky další z pevností Benteng Concordia narazíte na východě ostrova. Krásné lokality pro šnorchlování se nacházejí u ostrovů Ai a Run.Jedny z nejhezčích pláží na Bandě najdete na ostrově Neilaka.
Turisticky téměř zcela opomíjené ostrovy jihozápadních Moluk ukrývají krásné pláže s bílým pískem a zajímavé kulturní tradice. Cesta na ostrovy Kei a Tanimbarské ostrovy si však vyžádá dostatek času.

Mnohem dostupnější jsou ostrovy nacházející se severně od Ambonu – Tidore a Ternate. Výchozím bodem pro poznávání Ternate je Kota Ternate. Stále obývaný sultánský kraton pochází z roku 1796, muzeum, které tvoří jeho součást, uchovává holandské a portugalské zbraně a různé artefakty spojené s místními sultány. Jižně od palace se nachází sultánská mešita. Pevnost Benteng Oranye byla centrem Holandské Východoindické společnosti předtím než byly její aktivity přesunuty do Batávie. Pevnost Benteng Tolukko postavili Portugalci v roce 1512, o sto let později ji restaurovali Holanďané. Vulkán Gunung Api Gamalama zničil při své erupci v roce 1840 téměř všechny budovy na Ternate. Výstup na jeho vrchol trvá asi pět hodin. Tradiční nepřítel Ternate Tidore byl nezávislým sultanátem až do doby vzniku samostatné Indonéské republiky. V hlavním městě Soasiu si můžete prohlédnout sultánské muzeum a španělskou pevnost Benteng Tohul ze sedmnáctého století. Nejhezčí vesnicí na ostrově je Lada Ake. Největší z moluckých ostrovů Halmahera obývají převážně muslimové, ostrovu dominuje několik vulkánů . Na ostrově Morotai severně od Halmahery působila za druhé světové války japonská posádka, jeden z jejich členů , skrývající se ve vnitrozemí, vojín Nakamura se o konci bojů dozvěděl až v roce 1973. Ostrovu Makian dominuje působivý vulkán. Jedny z nejlepších lokalit pro šnorchlování na severních Molukách se nacházejí poblíž ostrovů Kaoya a Guraici

Top