UNESCO – světové unikáty

Eurasie, NezařazenéComments are off for this post.

You Are Here:, NezařazenéUNESCO – světové unikáty

UNESCO – hodnocení nejzajímavějších míst světa, zatím poslední dostupný výsledek hodnocení poroty organizace UNESCO, založený na výsledcích a odborném rozboru ,,419. pracovníků, zabývajících se průzkumem a aktuálním stavem současných nejhodnotnějších světových památek pod patronací UNESCA.
UNESCO – nejzajímavější místa světa.
Pravidelně se vyhodnocují nejzajímavější a najcennější místa světa, světovou organizací UNESCO. Ovšem nutno opět podotknouti, že toto hodnocení je vyhlašováno na základě osobních názorů porotců této organizace – tudíž v zásadě dosti neobjektivní rezultáty vycházející z konkrétních osobních hodnocení, nicméně – poslední hodnocení vypadá asi takto: ( Řadím hodnocená místa od nejvyššího hodnocení směrem k těm méně příznivě hodnoceným).

1. místo – NORSKO: Fjordy na západě Norska ( 87 bodů ) :
Geirangerfjord a Naeroyfjord, které byly zapsány do seznamu teprve v roce 2005, získaly pro Norsko další nejvyšší umístění v žebříčku. Přestože se uprostřed léta hromadí okolo Geirangerského fjordu výletní lodě, jsou členové poroty nadšení: ,,Plout do Geirangerfjordu a prohlédnout si strmé skalní stěny porostlé bujnou vegetací a nekonečné vodopády, to je mimořádný zážitek. ,,

2. místo – ŠPANĚLSKO: ALHAMBRA, středověká Granada ( 81 bodů ) :
Kdysi silně přelidněná maurská pevnost nyní získala dobré hodnocení za ,, velký pokrok ,, při zvládání přílivu návštěvníků, kterých je asi 7000 denně. Středov
ěké vstupní město Granada ,, si uchovává svůj historický charakter, kypí životem a obchodem ,,

2. místo – stejné body jako Alhambra – FRANCIE : VÉZELAY ( 81 bodů ) :
Klášter, pahorek, na němž stojí, a malebné město pod ním evokují Burgundsko 12. století. ,,Úžasný estetický dojem a kulturní integrita. ,,

3. místo – NOVÝ ZÉLAND : TE WAHIPOUNAMU ( 80 bodů ) :
Tento maorský jazykolam je společným názvem pro národní parky rozkládající se v západní části Jižního ostrova ( Mount Cook, Fiordland a Westland ). ,, Nádherná divočina.,, Místní lidé ji pomáhají takovou udržovat: ,, Chrání vše, co chránit lze. Všichni jsou tu aktivními ochránci.

4. místo – MEXIKO : GUANAJUANTO ( 79 bodů ) :
Historický klenot středního Mexika, ,, půvabné, klidné a přívětivé město ,, s koloniální architekturou a se strmými a úzkými ulicemi, si od roku 2004 polepšilo o 11 bodů a to díky promyšleným a rozsáhlým zásahům, jako je například ,,nové vydláždění tradičním způsobem,,. Kulturně i historicky zajímavé, spousta akcí a kvalitní muzea.

4. místo – stejný počet bodů jako Mexiko – má opět ŠPANĚLSKO CÓRDOBA ( 79 bodů ) :
Hlavní okrasou tohoto středověkého města je dobře zachovalá katedrála přestavěná na mešitu jako ,,vrchol islámské civilizace a období neobvyklé náboženské toleranc

5. místo – SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ VELKÉ BRITÁNIE A SEVERNÍHO IRSKA – MĚSTO BATH ( 78 bodů ) :
Tato ,,dobře udržovaná městská rezervace georgiánské architektury,, , proslulá svými římskými lázněmi, dostává nejvyšší známku za ochranu, přestože je nadměrně navštěvována.

5. místo – rovněž stejný počet bodů jako předchozí místo – PORTUGALSKO: ÉVORA taktéž ( 78 bodů ) :
,,V Évoře je všechno v pořádku.,, Středověké a renesanční univerzitní město obehnané hradbami by mohlo být vzorem pro historická městská jádra kdekoli na světě.

6. místo – RAKOUSKO : HISTORICKÉ JÁDRO SALZBURGU ( 78 bodů ) :
Budovy vypadají dobře, atmosféra je autentická, turismus ,,nebije do očí,,. Jeden malý problém: ,,přespříliš komercializovaný Mozart,,

6. místo – FRANCIE : VERSAILLES ( 77 bodů ) :
Palác i park jsou stále kouzelné, během návštěvních špiček se však mohou proměnit ,,v zoologickou zahradu soupeřících turistických skupin,,.

6. místo – stejný počet bodů jako předch. dvě místa – KANADA: HISTORICKÉ JÁDRO QUEBECU ( 77 bodů ) :
,,Místní obyvatelé jsou přátelští, jídlo je úžasné, je tu bezpečno, ubytování přímo v historické části, různé ceny, osobitý charakter,,. Ostatní souhlasí, ačkoli davy návštěvníků mohou na tomto pocitu ubrat.

6. místo – stejný počet bodů jako v předešlých třech případech – ITÁLIE: SIENA ( 77 bodů ) :
Navzdory obrovským davům turistů, kteří sem přijíždějí v letním období, si toto historické opevněné město zachovává italský charakter i své obyvatele.

7. místo – BELGIE: HISTORICKÉ JÁDRO BRUGG ( 76 bodů ) :
,,Architektonická péče i snaha o zachování místního rázu jsou vynikající,, , avšak ,,je zavaleno davy návštěvníků,,

7. místo – stejný počet jako BRUGGY – ŠVÝCARSKO: OBLAST JUNGFRAU – ALETSCH-BIETSCHHORN ( 76 bodů ) :
Překrásné Alpy, dobře udržovaná krajina. Díky elektrickým vlakům není tato oblíbená oblast tolik zaplavována auty. Globální oteplování však ohrožuje ledovce.

7. místo – stejný počet bodů jako ve dvou předchozích případech – FRANCIE: NÁBŘEŽÍ SEINY, PAŘÍŽ ( 76 bodů ) :
Památka světového dědictví ztělesňující genuis loci města. ,,Vynikající jídlo, skvělé příležitosti k pozorování lidí a zážitky z oblasti umění a architektury,,.

8. místo – FRANCIE: ÚDOLÍ LOIRY ( 75 bodů ) :
Uprostřed zámků, které jsou ,,pýchou všech francouzů,, , nabízejí místní obyvatelé i dnes kvalitní tradiční jídla a vína.

8. místo – stejný počet bodů jako ,,LOIRA,, – FRANCIE – HISTORICKÉ JÁDRO AVIGNONU ( 75 bodů ) :
,,Živé, přelidněné a zábavné,,. Nechybí tu papežský palác a zajímavý letní festival.

8. místo – další osmé místo – ITÁLIE: ASSISI ( 75 bodů ) :
Opravy a rekonstrukce po zemětřesení jsou dokončeny. Nádherné, turistický ruch by nicméně mohl zničit místní ráz.

8. místo – poslední ,,osmé místo,, – AUSTRÁLIE: ULURU ( AYERS ROCK ) ( 75 bodů ) :
Dobře spravováno, kvalitní informační služba a realita s nádechem ironie: ,,Máte pocit, že této kultuře v základních rysech rozumíte i poté, co její principy porušíte tím, že na skálu vylezete. ,,Turistické středisko na přístupové cestě je ,,dost ošklivé,, s nepatřičně hlasitou hudbou a rychlým občerstvením,,.

9. místo – JAPONSKO: STARÉ KJÓTO ( 74 bodů ) :
,,Je zde stále co fotografovat, lahodí oku i duši,,. Svatyně soupeří s moderní městskou zástavbou.

9. místo – stejný počet bodů jako Kjóto – NĚMECKO: HORNÍ A STŘEDNÍ ČÁST ÚDOLÍ RÝNA ( 74 bodů ) :
Jeden člen poroty ohodnotil tuto historickou krajinu slovem ,,nádhera,, , jiný zase slovem ,,nuda,,

10. místo – NORSKO: BRYGGEN, BERGEN ( 73 bodů ) :
Dřevěné hanzovní budovy v okolí přístavní hráze dělají z této části města ,,jednu z nejlépe spravovaných urbanistických lokalit na světě,, .

10. místo – stejný počet bodů jako NORSKO – ŘECKO: DELFY ( 73 bodů ) :
Dobře udržované antické stavby. ,,V sadech a na horských úbočích není patrné téměř žádné zhoršení,,. Město může působit sešle.

10. místo – další desáté místo – KANADA / USA: PARKY WATERTON-GLACIER, ALBERTA/MONTANA ( 73 bodů ) :
,,Nádherné místo, tradiční lokalita Skalnatých hor,,. Ledovce však podléhají globálnímu oteplování a v krajině vznikají nová sídla: ,,Ranče za hranicemi parku brání pohybu zvěře,,.

10. místo – POLSKO: KRAKOV ( 73 bodů ):
Středověké město je hodnoceno kladně, problémem je nadměrný turistický ruch a bilboardy na centrálním náměstí.

11. místo – AUSTRÁLIE – oblast modrých hor ( 72 bodů )
,,Rokle, vododpády a rozsáhlé aukalyptové lesy,, západně od Sydney. Kvalitní správa, rozrůstající se hrozba ,,obytného koridoru,,.

11. místo – ITÁLIE – Pobřeží Amalfi ( 72 bodů )
,,Ochrana této překrásné krajiny je velkým úspěchem,,. V létě je tu přelidněno a dochází k velkým dopravním zácpám.

12. místo – MAĎARSKO: Budapešť ( 71 bodů )
Budínský hrad společně s dunajským nábřežím a Andrássyho ulicí vytváří důmyslnou městskou krajinu. Tento ,,komplex,, potřebuje lepší management a snadněji dostupné informace pro návštěvníky z ciziny.

12. místo – BRAZÍLIE: Pantanal ( 71 bodů )
Ohromná zatopená pánev je neobvyklým ,,spojením dobytčích farem a divoké zvěře,,. Místní obyvatelé – Pantaneiros – vedou ustavičný boj s bahnem.

13. místo – ITÁLIE: Oblast Cinquerrte ( 70 bodů )
,,Ukázkový příklad italské ochrany krajiny,,. Vesnice na rozeklaném pobřeží nabízejí ,,velkolepé vyhlídky, přístavy, cesty pro pěší i místa, kde je možné se najíst,,.

13. místo – SPOJENÉ KRÁLOVSTVÍ: Jurské pobřeží ( 70 bodů )
Místní komunity provozují na pobřeží Dorsetu a východní části hrabství Devon posetém zkamenělinami ,,neobyčejně činorodá turistická střediska,,. Nebezpečím je urbanizace.

14. místo – USA: Historické jádro San Juanu, Portoriko ( 69 bodů )
,,skvělé příležitosti k fotografování, vynikající jídlo, hudba a místní kolorit. ,,Někteří členové poroty v něm však vidí ,,ráj cetek a nákupní středisko pro turisty z výletních lodí,,.

14. místo – IZRAEL: Masada ( 69 bodů)
Místo posledního povstání židů proti Římu shlíží na ustupující Mrtvé moře. O pevnost je dobře pečováno, přesto, že přitahuje hodně turistů.

14. místo – CHILE: Rapa Nui ( Velikonoční ostrov ) ( 69 bodů )
,,O moais (sochy) je dobře pečováno,,. Odlehlá lokalita zamezuje přelidnění, mohla by však být ,,ohrožena provozem plánovaných kasin,,

14. místo – MEXIKO: Oaxaca a Monte Albán ( 69 bodů )
Živá kultura, archeologické a historické památky zatím odolávají rostoucímu množství turistů.

15. místo – CHORVATSKO: Dubrovník ( 68 bodů )
Přestože toto opevněné město je stále ,,typickým příkladem úspěšné rekonstrukce,, , od roku 2004 se v důsledku rostoucích obav naší poroty z ,,přílišného náporu návštěvníků, zvláště když připluje více výletních lodí najednou,, , přece jen nepatrně propadlo.

15. místo – LOTYŠSKO: Riga ( 68 bodů )
Živý střed města plný historických secesních fasád. S rostoucí turistikou se sem vkrádá ošklivý systém značek.

15. místo – SÝRIE: Aleppo ( 68 bodů )
,,Staré město, citadela, trh a mešita tvoří úchvatné prostředí,,. K starobylému městu však patří i ,,přebujelá doprava, znečištění vzduchu a odpadky,,.

16. místo – INDIE: Jeskynní chrámy Elóra a Adžanta ( 67 bodů )
Sochy v Elóře a malby v Adžantě nyní ,,profitují z nedávno zdokonalené správy této chráněné lokality,,. Chybějí však informace o její roli v dějinách náboženství i o místním venkově.

Top